Cum sa alegem cel mai bun televizor cu rezolutie 4k pentru o imagine clara si cat mai apropiata de realitate. Abordam in cadrul acestui articol criteriile dupa care putem alege cel mai bun televizor 4k potrivit nevoilor noastre.
Majoritatea televizoarelor vândute în ziua de astăzi au rezoluție 4k, cu niște excepții de 8k și de 720p sau 1080p. Un beneficiu mare de a avea un televizor de 4k, este că majoritatea din serviciile streaming sunt în 4k. Există mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când ești în căutarea celui mai bun televizor cu rezoluție 4k. În special, unde te vei uita la televizor.
Cele mai bune televizoare 4K
Modelele OLED sunt în specific bune pentru camere întunecate. Modelele LED sunt mai bune dacă te vei uita în camere luminoase. Să îți alegi cel mai bun televizor 4k va fi o alegere în funcție de preferințe personale.
Criteriile dupa care ne orientam atunci cand alegem un televizor 4k sunt exemplificate mai jos dupa cum urmeaza:
Mărime televizor
Când ești în căutare de un televizor 4k nou, primul lucru la care ar trebui să fii atent este să ai destul spațiu pentru televizorul pe care vrei să îl achiționezi.
Trebuie să ții cont de faptul că mărimea televizorului este măsurată în diagonală, nu în funcție de înălțime sau lățime. Aceste dimensiuni le vei găsi la specificații pe pagina de unde vei cumpăra televizorul.
Rezoluție
Cu rezoluția pixel de 4 ori mai mare ca standardul vechi – 1080p HD – se vede o diferență considerabilă, mai ales când televizorul afișează conținut nativ 4k. Dartorită Imaginilor și detaliilor mai clare și mai vizibile va fi posibil să stai mai aproape de televizor fără degradarea notabilă a imaginii.
Rată de reîmprospătare
Rata de reîmprospătare a unui televizor se referă la câte cadre individuale pe secundă poate afișa, notate în herți (Hz). Există două moduri diferite în care producătorii se referă la ratele de reîmprospătare: nativ și eficient.
Cât de bine afișează un televizor mișcarea depinde de rata de reîmprospătare nativă. Vei dori în general o rată de reîmprospătare nativă de 120 Hz, deși am văzut câteva televizoare excelente de 60 Hz.
Rata de reîmprospătare efectivă a unui televizor se referă la procesarea digitală a imaginii. Vei vedea că acest termen apare pe televizoare cu o rată de reîmprospătare peste 120 Hz. Poate suna interesant, dar te avertizăm să nu te bazezi pe rata de reîmprospătare efectivă ca indicator semnificativ.
Conectivitate și HDMI 2.1
Televizoarele pot avea mai multe intrări și ieșiri diferite. De multe ori vei găsi televizoare cu multe porturi diferite pe panourile din spate sau laterale. Singura intrare la care trebuie să fii mai atent este HDMI.
HDMI este modalitatea standard de conectare a surselor precum dispozitive de streaming, playere Blu-ray, console de jocuri și chiar PC-uri la un televizor.
LCD vs. LED vs. OLED vs. QLED vs. mini-LED vs. microLED.
Cel mai important lucru de știut este că există doar două tipuri de afișaje TV. Afișajele transmisive depind de o lumină de fundal pentru sursa lor de lumină. Acea sursă de lumină trece apoi printr-o matrice de pixeli și filtre de culoare. LCD, LED, QLED și mini-LED sunt toate exemple de afișaje transmisive.
OLED
Cel mai mare beneficiu al unui afișaj emisiv este că atunci când un pixel nu produce nicio lumină, devine perfect negru. Datorită acestui lucru, afișajele OLED oferă cel mai profund și adevărat negru. Televizoarele OLED, sunt perfecte pentru camere întunecate.
MicroLED
MicroLED-ul merită recunoaștere din două motive. În primul rând, folosește un design modular care permite construirea unui televizor de dimensiuni foarte mari. În al doilea rând, este cea mai luminoasă tehnologie de afișare pe care o poți obține. Perfect pentru televizoare în camere luminoase.
LCD
LCD este numele matricei de pixeli utilizate pentru a crea toate afișajele transmisive. Indiferent dacă este un televizor LCD, un televizor LED, un televizor microLED sau un televizor QLED. Toate folosesc panouri LCD pentru a crea imaginile pe care le poți vedea.
LED TV
Televizorul LED este un tip de televizor LCD care utilizează diode emițătoare de lumină (LED-uri) pentru a ilumina fundalul afișajului în locul luminilor fluorescente cu catod rece (CCFL) utilizate în televizoarele LCD standard. Televizoarele LED sunt cunoscute mai formal ca televizoare LCD cu iluminare din spate LED.
QLED TV
Un televizor QLED este orice televizor LED sau mini-LED care are un strat suplimentar de puncte cuantice încorporate chiar în spatele matriței LCD, dar totuși sunt plasate în fața luminii de fundal. Când le adaugi la un afișaj cu LED-uri, acestea creează o luminozitate sporită și pot ajuta la crearea unor culori mai naturale, compensând lumina albastră naturală pe care o emit majoritatea LED-urilor.
Concluzie
A găsi un televizor care să ți se potrivească poate fi o sarcină grea, mai ales când în ziua de azi există atâtea opțiuni din care să alegi. Este foarte important să faci o alegere bună pentru a-ți asigura confortul pe viitor. Pentru a găsi cel mai bun televizor 4K potrivit ție îți recomandăm să te uiți la recenzile oferite de către Top Electronice, dar și a ghidului complet oferit de către aceștia.