Vechime minima pentru pensie pe caz de boala

Pensiea de invaliditate sau de boala mai popular o pot obtine, asiguraţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă in urma unor accidente sau in urma unor boli amintite ceva mai jos pe larg in cadrul acestui articol.

Analizam ce vechime minima trebuie sa ai pentru pensie in caz de boala si care sunt conditiile de a obtine acesta pensie.

Vechime minima pentru pensie de boala

Inainte de a lamuri care este vechimea minima pentru a obtine o pensie pe caz de boala va propunem sa analizam in ce situatii poti obtine o pensie pe caz de boala.

În funcție de gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea poate fi catalogata dupa cum se exemplifica mai jos:

- Advertisement -
  • de gradul I, dacă persoana în cauză și-a pierdut total capacitatea de muncă și de autoîngrijire;
  • de gradul II, daca persoana în cauză și-a pierdut total capacitatea de muncă, dar nu și capacitatea de autoîngrijire;
  • de gradul III, daca persoana în cauză și-a pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, dar poate în continuare să presteze o activitate profesională cu cel mult jumătate de normă.

Cine poate beneficia de pensie pe caz de boala ?

Persoanele pot beneficia de pensia de boala sau invaliditate dacă:

  • au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii;
  • și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă;
  • starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale;
  • au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare.

Vechimea minima pentru pensie de invaliditate sau boala

Stagiul potențial se acordă doar în situația persoanelor încadrate în gradul I sau II de invaliditate, în condițiile în care au realizat la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, stagiul de cotizare în raport cu vârsta conform tabelului de mai jos.

Tabelul include varsta persoanei la data emiterii deciziei si stagiul de cotizare minim obligatoriu pentru pensie pe caz de boala.

Vârsta persoanei la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii  de muncă

Stagiul de cotizare realizat (ani)

până la 20 ani

1

de la 20-23 ani

2

23-25 ani

3

25-29 ani

6

29-33 ani

9

33-37 ani

11

37-41 ani

14

41-45 ani

17

45-49 ani

20

49-53 ani

23

53-57 ani

25

57-60 ani

26

Peste 60 de ani

27

 

Boli pentru pensionare pe caz de boala

Care care sunt principalele boli din cauza cărora se poate pierde capacitatea de muncă:

  • Schizofrenie – Conform încadrării în gradul de invaliditate stabilit de comisia de expertiză medicală, pacienții care sunt diagnosticați cu schizofrenie au dreptul la pensie de invaliditate.
  • SIDA
  • Boli neoplazice;
  • Accidente de muncă și boli profesionale, conform legii;
  • Dreptul la pensie de invalidate o au și elevii, ucenicii și studenții care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă;
  • Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989.

Iti recomandam sa citesti si articolul: Verificare asigurat CNAS – sanatate

Cat este pensia pe caz de boala ?

Valoarea sumei virata in cazul unei pensii pe caz de boala poate varia in functie de mai multe criterii.

Pentru pensie de boală gradul 3 se acordă un punctaj lunar de 0,35 puncte.
Se face apoi punctajul anual (an calendaristic) care se adaugă la punctajul obținut în câmpul muncii și suma se imparte la 35 pentru barbati.

Gradul 3 de pensie este cu drept de munca, este caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
In Romania pentru a beneficia de pensie este ncesar,  să ai un minim de cotizare de 15 ani.

Cuantumul pensiei de invaliditate acordate de sistemul public este calculat pe baza perioadei de contribuție și a nivelului veniturilor realizate de-a lungul carierei solicitanților, în funcție de gradul de invaliditate al acestora și de valoarea punctului de pensie (respectiv 1.586 RON începând din ianuarie 2022).

Indemnizația de însoțitor se acordă la cerere pensionarilor de invaliditate de gradul I și reprezintă 80 % din valoarea unui punct de pensie în vigoare la data respectivă (1.269 RON din ianuarie 2022).

Pentru vechimea minima pentru pensie pe caz de boala consultati tabelul de mai sus unde sunt exemplificate varsta persoanei in cauza si stagiul de cotizare. Cu cat ai contribuit mai mult la sistemul public de pensii cu atat mai mult, valoarea pensiei pe caz de boala poate creste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img